RapunZeL Süper Moderotor
Mesaj Sayısı : 896 Yaş : 33 Nerden : İstanbuL Lakap : *Tavsan Disli* Kayıt tarihi : 02/09/08
| Konu: Kemik Erimesi ve Kalça Kırıkları Cuma Eyl. 05, 2008 9:42 pm | |
| Kadınlar yaşlandıkça, sağlıklarını korumak için ne yapmaları gerektiğini öğrenmelidirler. Menopozdan sonra kadınlarda kemik yoğunluğu azalabilir (osteoporoz adı verilen bir durum) ve kemikler kolayca kırılabilir.
ABD Ulusal Osteoporoz Vakfı, ABD'de 10 milyondan fazla insanda osteoporoz bulunduğunu hesaplamıştır. Ayrıca 19 milyon kişide düşük kemik kütlesi (osteoporoz ve kırık riskini artıran bir durum) bulunmaktadır.
JAMA'da yayımlanan bir çalışmada, belirli bir ilacın menopoz sonrası dönemdeki osteoporoz tanısı konmuş kadınlarda kırık riskinin azaltılmasındaki etkililiği incelenmiştir. Bu çalışmada ilacın 3 yıl içinde kırık riskini yaklaşık %40 azalttığı ve kemik yoğunluğunun artmasına da yardımcı olduğu gösterilmiştir.
OSTEOPOROZ VE KIRIKLARIN ÖNLENMESİNE YARDIMCI OLMAK İÇİN:
Yeterli miktarda kalsiyum (günde en az 1200 mg; örneğin bir bardak sütte yaklaşık 300 mg kalsiyum bulunmaktadır) ve D vitamini (eksiklik riski bulunanlar için günde 400-800 İÜ; örneğin, birçok süt çeşidinde 1 bardakta 100 İÜ D vitamini bulunmaktadır) alın. Düşme ve kırık riskini azaltmak için düzenli olarak ağırlık kaldırma ve kas güçlendirici egzersizler yapın (yürüme, ağırlıkla ya da kas ve kemik kütlesini artırmaya yönelik aletlerle çalışma gibi). Sigara içmekten kaçının ve sadece ılımlı miktarlarda alkol kullanın. Gerek sigara gerekse alkol, osteoporoz riskini artırmaktadır.
KALÇA KIRIKLARI:
Kırıklar ve komplikasyonları, osteoporozun en ciddi sonuçları arasındadır. En sık kalça, omurga ve el bileği kırıklarına rastlanır; bunların en ciddi kabul edileni kalça kırıklarıdır. Kalça kırıkları ölüme ve sakatlığa neden olur ve bu vakaların sadece üçte biri, kırık öncesindeki bağımsızlık düzeyine yeniden ulaşabilmektedir. Dolayısıyla en uygun yaklaşım, gerekli önlemleri alarak kalça kırıklarının oluşmasını engellemektir.
DÜŞTÜĞÜNÜZDE NE YAPMALISINIZ?
Siz ya da tanıdığınız biri düştüğünde, hemen tıbbi bakım için başvurmalısınız. Hafif de olsa tüm düşmelerde doktora görünmek gerekir.
DÜŞMELERİN ÖNLENMESİ:
Uyanıklık durumunuzu ya da dengenizi etkileyen ilaçlar da düşmeye yol açabilir. Bunun yanı sıra, görme ya da işitme bozukluğu; kas gücü, koordinasyon ya da reflekslerde azalma; dengeyi etkileyen hastalıklar düşme nedenleri arasındadır. Evde ve dışarıdaki düşmeleri önlemenin bazı yolları şunlardır:
- Bütün serbest teller, kordonlar ya da parça halıları yerden kaldırın.
Sabit halıların yere düz olarak tam yapıştığından emin olun.
- Banyo küveti, duş ya da mutfak musluğunun önü gibi ıslak olabilecek
zeminlerin yanına tutunmaya mahsus kulplar ve yere düşmeyi önleyen paspaslar koyun.
- Merdivendeki tırabzanların sabit olmasına dikkat edin
- Evin iyi ışıklandırılmasına dikkat edin. Gece kalkarken ışığı açın.
- Sağlam lastik tabanlı ayakkabılar giyin.
| |
|